Prof. Dr. Schäfer, H.
II - Sprach-, Literatur und Sozialwissenschaften - Institut für Mehrsprachigkeit

heike.schaefer[at]ph-karlsruhe.de

Schäfer, H. (2015). Poetry in Transmedial Perspective: Rethinking Intermedial Literary Studies in the Digital Age, Acta Universitatis Sapientiae, Film and Media Studies, 10(1), 169-182.

Schäfer, H. (2000). "How to Author a Walk: Thoreau´s ans Austin´s Regional Narratives of Environmental Learning", Current Objektives of Postgraduate American Studies, 1, 1-9.

Schäfer, H. (1995). "The Poet´s Poet: Adrienne Rich and Emily Dickinson", Zeitschrift für Anglistik und Amerikanistik, 43(3), 244-252.

Schäfer, H. (2017). "'Mind is primarily a verb': Experiential Knowledge in John Dewey`s Pragmatist Evolutionary Thinking and in Modernist Poetry", In: H. Schäfer & K. Hoepker (Hrsg.), Literary Knowledge Production and Life Sciences. Themenheft LWU. Literatur in Wissenschaft und Unterricht (S.179-194). Würzburg: Königshausen & Neumann.

Schäfer, H. (2017). "Literary Knowledge Production and the Life Sciences. Intruduction", In: H. Schäfer & K. Hoepker (Hrsg.), Literary Knowledge Production and the Life Sciences. (S.157-164). Kiel: LWU. Literatur in Wissenschaft und Unterricht.

Schäfer, H. (2017). "Wie erzählt man vom Augenblick? Präsenzeffekte, Serialität und 'Zeit-Wissen' in Gertrude Steins literarischem Kurzportraits", In: M. Gamper & R. Mayer (Hrsg.), Kurz & Knapp. Erzählen und Wissen in kleinen Formen (S.109-127). Bielefeld: transcript.

Schäfer, H., Reichardt, U. & Schober, R. (2016). "Introduction: Network Theory and American Studies", In: R. Schober, U. Reichardt & H. Schäfer (Hrsg.), Network Theory and American Studies. Sonderband der Amerikastudien / American Studies 60.1 (S.11-15). Heidelberg: Winter.

Schäfer, H. (2016). "The Novel as 'the Most Complex Artifact of Networking': The Relevance of Network Theory for the Study of Transcultural Fiction", In: U. Reichardt, H. Schäfer & R. Schober (Hrsg.), Network Theory and American Studies. Sonderband der Amerikastudien / American Studies 60.1 (S.139-156). Heidelberg: Winter.

Schäfer, H. (2016). Nature, Media Culture, and the Transcendentalist Quest for the Real, In: J. Braun & C. Gersdorf (Hrsg.), America After Nature: Democracy, Culture, Environment (S.311-330). Heidelberg: Winter.

Schäfer, H. (2014). "'A World Which Is Not All In, And Never Will Be': Darwinism, Pragmatist Thinking, and Modernist Poetry", In: L. Fisher & T. Gianquitto (Hrsg.), America´s Darwin: Darwinian Theory in U.S. Culture, 1859-Present (S.127-147). Athens: University of Geogia Press.

Schäfer, H. (2014). "Daring to Care: Body Politics, Social Justice, and the Drama of the Health Care in Contemporary US American Theatre", In: M. Tanrisal & T. E. Tunc (Hrsg.), The Health of the Nation (S.231-245). Heidelberg: Winter.

Schäfer, H. (2013). "The Parodic Play with Realist Aesthetics and Authenticity Claims in Cheryl Dunye´s Black Queer Mockumentary The Watermelon Woman", In: D. Birke & S. Butter (Hrsg.), Realism in Contemporary Culture: Theories, Politics, and Medial Configurations (S.195-213). Berlin: De Gruyter.

Schäfer, H. (2012). "The Pursuit of Happiness 2.0: Consumer Genomics, Social Media and the Promise of Literary Innovation in Richard Powers´ Novel Generosity: an Enhancement", In: A. Kley & J. Kucharzewski (Hrsg.), Ideas of Order: Narrative Patterns in the Novels of Richard Powers (S.263-284). Hheidelberg: Winter.

Schäfer, H. (2011). "The Cinema and Modernist Innovation: Serial Representation and Cinematic Immediacy Effects in Gertrude Stein´s Early Portraits", In: D. L. Madsen & M. Klarer (Hrsg.), The Visual Culture of Modernism (S.169-183). Tübingen: Narr.

Schäfer, H. (2008). "Choosing to Evolve: Evolutionary Theory, Pragmatism, and Modernist American Poetry", In: T. Klinkert & M. Neuhofer (Hrsg.), Literatur, Wissenschaft und Wissen seit der Epochenschwelle um 1800 (S.219-236). Berlin: De Gruyter.

Schäfer, H. (2006). "America and the Orient: Preface", In: H. Schäfer (Hrsg.), America and the Orient. Heidelberg: Winter.

Schäfer, H. (2005). "'Man Is Not Himself Only': Senses of Place in American Nature Writing", In: K. Schmidt & K. Benesch (Hrsg.), Space in America: Theory, History, Culture (S.327-339). Amsterdam & New York: Rodopi.

Schäfer, H. (2003). "`Keeping Faith with the Land´ Das dialogische Natur- und Kulturverständnis der amerikanischen Regionalistin Mary Austin", In: P. Brandes & M. Krug (Hrsg.), Übergänge: Lektüren zur Ästhetik der Transgression (S.49-76). Münster: LIT.

Schäfer, H. (2003). "Naturalized History? Mary Austin´s Utopian Regionalism", In: B. Georgi-Findley & H. U. Mohr (Hrsg.), Millenial Perspectives: Lifeworlds and Utopias (S.183-196). Heidelberg: Winter.

Schäfer, H. (2001). "Wild Years:From the Environmental Literature of the Sixties to the Ecological Criticism of the Nienties", In: J. Heideking, J. Helbig & A. Ortlepp (Hrsg.), The Sixties Revisted. Culture - Society - Politics (S.427-449). Heidelberg: Winter.

Schäfer, H. (2004). Mary Austin´s Regionalism: Reflections on Gender, Genre, and Geography. Charlottesville: University of Virginia Press.

Herausgeberwerke
Schäfer H. & Hoepker K. (Hrsg.) (2017). Literary knowledge Production and the Life Sciences. Themenheft LWU, Literatur in Wissenschaft und Unterricht. Würzburg: Königshausen & Neumann.

Schober R., Schäfer H. & Reichardt U. (Hrsg.) (2016). Network Theory and American Studies. Sonderband der Amerikastudien / American Studies 60.1 . Heidelberg: Winter.

Schäfer, H. (2006). America and the Orient. Heidelberg: Winter.

Stand: 21.01.2020; 19:55 Uhr